Een hond die zich ontwikkelt in een omgeving zonder of met weinig menselijk contact, op straat of in een opvang zijn alleen bekend met het voor hen bekende. De roedel en hun verzorgers zijn degene die zij vertrouwen. Hun reacties op onze maatschappij en alles wat daar bij hoort (gedrag, mensen, geluiden, geuren, regels, leibanden, etc.) zijn volledig onbekend voor hen. Wat voor ons normaal is, is voor een nieuw geadopteerde hond nog niet normaal.
Geef een net geadopteerde hond rust en ruimte. Breng hem niet meteen in stressvolle situaties en verwacht niet dat de hond zich direct aanpast aan zijn nieuwe situatie. Het weghalen uit zijn vertrouwde omgeving, de vaak lange reis naar zijn nieuwe huis, de ontmoeting met zijn nieuwe gezin kan stressvol zijn. Geef elkaar eerst de tijd om een vertrouwensband op te bouwen voor je hem nieuwe dingen gaat leren.
Vanaf het moment van adoptie zorgt de hond niet meer voor zichzelf maar bied jij hem veiligheid, onderdak, liefde, rust, water en voedsel. Voor een adoptie neem je tijd. Vandaag adopteren en overmorgen weer full-time aan het werk gaan kan niet. Stel je voor, je hebt net honderden of duizenden kilometers gereden of achter de rug van een zware autorit of traumatiserende vliegreis. Je wordt in een vreemd huis gezet met onbekenden en twee dagen later zit je alleen. Dit kan heel beangstigend zijn.
Een hond heeft meerdere opties als hij stress ondervindt, de stoffen in hun lichaam die getriggerd worden door stress zorgen voor een flight, fight of freeze reactie. Combinaties of afgeleiden zijn natuurlijk ook mogelijk. In een omgeving waar ze vrij leven, hebben ze steeds de keuze. Maar vanaf het moment dat er een halsband omgaat of ze zich in een gesloten ruimte bevinden, zijn die keuzes plots heel beperkt!
Sommige adoptiehonden hebben een dramatisch verleden. Een verleden van misbruik door de mens, van verwonding tot trauma. Het is verstandig om zelf zelf in het nu te leven, je hond heeft er niets aan als je hem behandelt alsof hij nog steeds mishandeld wordt. Respecteer zijn angsten en geef hem tijd en ruimte. Als je zelf niet weet hoe je hier mee om moet gaan neem dan contact op met een gedragsdeskundige. Vaak zijn een paar tips voldoende.
Of een hond gedragsproblemen ontwikkelt hangt vooral van de opvoeding door de baas af. Dat geldt zowel voor honden uit het buitenland als voor Nederlandse (ras-)honden. Zelfs een hond die jarenlang buiten heeft geleefd zal over het algemeen zonder problemen een zindelijke, aanhankelijke, huis- en gezinshond worden.