Tips voor adoptanten
Ga je binnenkort een hond adopteren? Of heb je onlangs een hond geadopteerd?
Wij delen hieronder graag een aantal belangrijke tips voor adoptanten!
De reis naar huis
Direct na de adoptie volgt natuurlijk de reis naar huis. De hond heeft nog geen idee wat er allemaal gaat gebeuren. Hij kan gestrest of onrustig zijn door het reizen van A naar B, samen met vreemde mensen in een onbekende auto. Dit kan ervoor zorgen dat de hond om het minste geringste op de vlucht wil slaan. Honden kunnen vindingrijk zijn in het ontsnappen! Het komt helaas vaak voor dat een zojuist geadopteerde hond ontsnapt en zelfs verongelukt.
De eerste wandelingen en het ontsnappingsgevaar
Ook tijdens de eerste wandelingen is het van het grootste belang om extra alert te zijn. In de eerste weken is het ontsnappingsgevaar het grootst. De hond kent zijn nieuwe mensen nog niet goed en voelt zich vaak nog niet helemaal veilig in zijn nieuwe omgeving. De eerste periode na de adoptie legt de basis voor de verdere relatie met je hond.
Reizen met je hond
• De reis naar huis: Stop onderweg niet om de hond even een plasje te laten doen. Ook al is de reis lang, laat de hond echt in de auto zitten. Zorg ervoor dat je hond een penning of naamplaatje met een telefoonnummer draagt, die direct aan de halsband of het tuig bevestigd kan worden. Houd het veiligheidstuig aan tijdens de hele reis, en bij voorkeur ook de eerste dag in huis of in de tuin. Gebruik naast het veiligheidstuig ook een halsband, zodat je de hond met twee lijnen vervoert.
• Vervoer in de auto: Bij voorkeur vervoer je de hond in een bench. Til de bench indien mogelijk, inclusief de hond, uit de auto en breng deze naar het huis of de omheinde tuin. Pas als je veilig binnen bent, kun je de bench openen. Als je geen bench hebt, zet de hond dan met een lijn vast aan de autogordel of de stoelleuning. Vraag het opvanggezin om de hond veilig in de auto te helpen vastzetten. Zorg ervoor dat je de hond dubbel aangelijnd hebt (zowel aan het tuig als de halsband) voordat je de autodeur opent.
Verkenning van het huis en tuin
Eenmaal thuis, laat de hond rustig alles verkennen en in zijn eigen tempo wennen. Roep de hond niet constant of dwing hem niet om bepaalde kamers in te lopen. Nodig ook geen mensen uit, maar laat de hond eerst aan jullie gezin wennen.
Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden! Let daarbij vooral op de deuren van het huis en werk bij voorkeur met een sluis (eerst de ene deur dicht, dan pas de andere openen). Controleer ook de tuin goed op ontsnappingsmogelijkheden. Vooral kleine, smalle honden kunnen zich door de kleinste gaatjes wurmen of onder tuinhekjes door kruipen! Laat de hond de eerste dag niet zonder toezicht in de tuin, zelfs niet als hij aan een lijn vastzit. Ze kunnen de lijn doorknagen en zijn snel weg voordat iemand het merkt.
De eerste wandelingen
In de eerste dagen kun je beter nog niet gaan wandelen. Er komt zoveel op de hond af, dat de nieuwe thuissituatie al meer dan genoeg is. Als je een tuin hebt, laat de hond daar bij voorkeur uit. Na een paar dagen of soms zelfs pas na een week, afhankelijk van het karakter van de hond, kun je starten met korte wandelingen. Gebruik de eerste tijd een veiligheidstuigje én een halsband, en dubbel de hond aanlijnen met twee lijnen. Gebruik geen rollijn of flexi-rolriem, maar een gewone lijn en sla de lus goed om je pols. Later, als jullie elkaar beter vertrouwen, kun je eventueel met een rollijn wandelen, maar de eerste tijd zeker niet.
Veiligheidstuigje
Gebruik de eerste tijd alleen een veiligheidstuigje. Dit tuig ziet eruit als een gekantelde letter H en gaat over de schouderbladen van de hond. Het moet goed passen en bij voorkeur een extra slotje hebben om de sluiting te vergrendelen. Bij de adoptie krijgt elke hond een veiligheidstuigje mee, wat is inbegrepen in de adoptiebijdrage.
Eerste periode na de adoptie
Honden die verhuizen naar hun nieuwe eigenaar zijn per definitie onzeker. Vergelijk het met een situatie waarin je zelf ineens naar een vreemd land zou moeten verhuizen. Alles is anders: de mensen, de geur, de omgeving, de taal, de regels. Dit kan erg angstaanjagend zijn voor een hond, vooral als hij een onaangenaam verleden heeft. Alles wat hij kende is er ineens niet meer, en hij zoekt naar houvast en veiligheid. Honden die in een gezin met een andere hond terechtkomen, voelen zich vaak sneller op hun gemak en kunnen zich aan de andere hond optrekken. De meeste honden hebben echter geen soortgenoot als voorbeeld en zijn dus aangewezen op de 'vreemde mensen' in hun nieuwe omgeving.
Belangrijke tips voor de eerste periode na de adoptie:
• Regelmaat: Honden hebben behoefte aan voorspelbaarheid. Geef je hond op vaste tijden eten en wandel op vaste tijden. Maak de eerste weken steeds dezelfde korte wandeling, en ga pas verder als de hond vol zelfvertrouwen naast je loopt.
• Rust: Zorg voor een rustige slaapplek waar de hond niet gestoord wordt. Leer kinderen om de hond niet te storen wanneer hij daar ligt.
• Niet te veel aanraken: Geef de hond niet de hele dag door aandacht of knuffels. Pak de hond niet zomaar vast of til hem niet op. Laat de hond zelf kiezen wanneer hij naar je toe komt. Maak jezelf klein, ga op je hurken zitten en roep de hond met een vrolijke stem. Belonen met iets lekkers helpt ook om de band te versterken.
• Leer de lichaamstaal van de hond kennen: Verdiep je in de lichaamstaal van honden. Dit helpt je om beter in te schatten hoe de hond zich voelt. Honden geven vaak signalen af die aangeven wat ze nodig hebben of hoe ze zich voelen. Negeer deze signalen niet!
• Kinderen en honden: Laat jonge kinderen nooit zonder toezicht alleen met de hond. Ze kunnen op gezichtshoogte van de hond komen en onbedoeld een reactie uitlokken. Ook als je hond heel lief is, is het belangrijk om waakzaam te blijven.
• Betrek alle gezinsleden: Laat iedereen in het gezin positieve ervaringen opdoen met de hond. Dit helpt het vertrouwen van de hond te vergroten en maakt de band sterker.
• Oefen met bezoek: Leer je hond dat bezoek en vreemde mensen leuk zijn. Geef je hond iets lekkers als er vreemden binnenkomen. Vraag het bezoek om de hond niet aan te kijken en rustig te blijven zitten.
• Ga op hondencursus: Het is goed om met je hond naar een hondenschool te gaan, vooral als hij een moeilijk verleden heeft. Leer hem nieuwe gedragspatronen aan via positieve beloning. Dit helpt de hond zich beter aan te passen aan zijn nieuwe leven.